kesäkuu 28, 2019

Kauneusihanteet Koreassa – osa 3: hoikkuus ja painopaine

Korkea kauneusstandardi näkyy niin kasvoissa kuin vartalossa. Korealaiset ovat yleisesti ottaen todella hoikkia, mutta se myös on osa standardia.

Jostain syystä Koreassa pituus ja paino ovat hyvin olennaisia ja tärkeitä tietää. Vielä pari vuotta sitten ansioluettelossa ja työhakemuksessa täytyi mainita oma pituus ja paino, vaikkei ne olisi liittyneet mitenkään työtehtäviin. Lakimuutoksen ansiosta tämä käytäntö on enimmäkseen poistunut ja tietoja pyydetään vain, jos ne ovat työn kannalta olennaisia tietää. Koreassa naisten kauneusihanteena on ollut hyvin pitkään hoikka, siro ja kevyt vartalo. Tämän vuoksi korealaisnaiset ovat todella herkkiä omasta painostaan. 45 - 50 kg pidetään ihanteellisena painona naiselle, tai <55 kg pidemmälle naiselle. Korealaistyttöbändien ja -naisnäyttelijöiden tikkulaiha vartalo ei ainakaan helpota ulkonäköpaineita. Heidän työnsä onkin näyttää koko ajan täydelliseltä yleisölle ja pientäkään ”vatsamakkaraa” (lue: ihopoimua) ei saa olla. Erityisesti K-pop-tyttöbändien jäsenet ovat jo valmiiksi niiiiin pienikokoisia, mutta silti koko ajan tiukalla dieetillä. Heille 50 kg on se ultimaattinen yläraja, ja jos sen ylittää, niin on odotettavissa kylmää palautetta (katso video).

36

Poikabändeilläkään ei ole standardissa poikkeusta, sillä yleisö odottaa, että he ovat viimeisen päälle hoikkia ja tikissä. Koreassa ei niinkään suosita massiivisia lihaksia miehillä, vaan ennemminkin kiinteää treenattua kroppaa pienemmillä lihaksilla. Suorakulmaiset hartiat ovat tärkeät niin miehillä että naisilla. Mielestäni nykymaailman fitnessbuumi ja Hollywood-vaikutteet (esimerkiksi Kardashianien pyllyt) näkyvät myös Korean kauneustrendeissä, mutta perikorealainen hoikkuuden tavoittelu ja "painopaine" pysyvät edelleen vahvasti läsnä. Hoikka, mutta treenattu vartalo pienillä lihaksilla kuvaa ehkä parhaiten ihannetta. Tänä päivänä hyvin suosittuja harjoittelumuotoja korealaisnaisten keskuudessa ovat PT-treeni ja pilates, joissa keskitytään lihasmassan kasvattamiseen ja rasvaprosentin alentamiseen.

En itse henkilökohtaisesti kokenut Koreassa painopainetta, sillä olen aina ollut hyvin pienikokoinen, ja en yksinkertaisesti vaan lihonut, vaikka kuinka söin (sama juttu koko perheessä, joten se on varmaankin geeneissä). Olin aina se hoikin kaveriporukassa, ja koulussa laihuuteni herätti aika paljonkin kateutta. Suomeen muutettuani sain laihuuttani koskien ennemminkin huolestuneita kommentteja. Kaikesta huolimatta olin tyytyväinen vartalooni, eikä minulla ollut minkäänlaisia terveysongelmia. Sporttinen tosin en ollut, eikä minulla lihasmassaa ollut nimeksikään. Vielä 4 vuotta sitten painoin vain hieman yli 40 kiloa (olen 167 cm pitkä). Sittemmin aloin käydä kuntosalilla ja harrastaa liikuntaa aktiivisesti, jonka myötä tilanne parani. Vaikka painoni nyt ylittääkin Korean ihannerajan, olen silti edelleen tyytyväinen vartalooni ja oloni on vahvempi!

Ja näin on Korean kauneusihanteet käsitelty ytimekkäästi kolmessa osassa. Ajattelin tästä jatkaa jakamalla korealaisia kauneusvinkkejä ja rehellisiä mielipiteitäni niistä. Jätä alle kommentti, jos mielessäsi on jotain, josta erityisesti haluaisit lukea jatkossa!

Viikko Mallorcalla

© 2019 Hyeri Cho & Joona Väänänen