toukokuu 30, 2019

Kauneusihanteet Koreassa – osa 1: kohti rypyttömyyttä

Korealaisen kauneudenhoidon (K-beauty) trendi on saapunut myös Suomeen ja monet ystäväni ovatkin pyytäneet tämän aiheen käsittelyä blogissani. Kauneudenhoito on yksi minun intohimoistani ja olen itsekin odottanut tästä aiheesta kirjoittamista todella paljon! Tässä on nyt mun ensimmäinen K-beauty-postaus ja ennen kaikkea haluan aloittaa sen keskustelemalla kauneusihanteista Koreassa – mihin korealaiset pyrkivät, mitä he haluavat ja miksi?

Korea on yksi maailman ulkonäkökeskeisimmistä maista, ellei ulkonäkökeskeisin. Kauneuden standardi on todella tarkka Koreassa ja valitettavasti ihmiset ovat todella kovia tuomitsemaan omaa ja muiden ulkonäköä. Päällimmäisenä tavoitteena on näyttää ikäänsä nuoremmalta, ilman yhtään ryppyä.

Korealaiset tekevät ihan mitä vain saadakseen hehkuvan, puhtaan ja läpikuultavan ihon. Ihanteellinen iho on vaalea ja virheetön, ilman minkäännäköisiä epäpuhtauksia tai ryppyjä – kuoritun kananmunan pinta kuvaa aika hyvin sitä. Suomessa joitakin vuosia sitten pisamat nousivat trendinä ja ihmiset halusivat saada niitä ja jopa meikkasivat niitä. Koreassa pisamat ja kaikki epäpuhtaudet naamassa ovat ehdoton no-no, ja mun mielestä tämä kuvaa jo aika hyvin Suomen ja Korean kauneustrendien eroa. Koreassa vaalea iho on se juttu, joka on standardin ehdoton kriteeri, ja jonka avulla saavutetaan nuoremman näköinen look korealaisten mielestä. Monet K-beauty-tuotteet sisältävät aineita, jotka auttavat vaalentamaan ihoa, ja monet korealaiset käyttävät myös omaa ihosävyä astetta vaaleampaa meikkivoidetta.

25

Kaula ja otsa ovat TODELLA tärkeitä elementtejä korealaisessa kauneusstandardissa. Koreassa kaularyppy on pahin pelko varsinkin naisilla, ja on myös olemassa semmoinen sanonta kuin ”naisen ikä näkyy kaulassa”. Jo pikkulapsesta asti isoäitini on luennoinut minulle kuinka tärkeää on hoitaa kaulaa ja neuvoi minua laittamaan laadukkaita voiteita ja silmänympärysvoidetta myös kaulan alueelle. Pyöreä ja sopivan levyinen otsa mainitaan aina, kun puhutaan kauneudesta, ja siinäkään ei saa olla rypyn ryppyä. Taas, ihan lapsesta asti, olen saanut kuulla kommentteja isältäni kun olet nostanut kulmakarvoja, että ”tuo tekee sinulle ryppyjä”.

Nämä kaikki saattavat kuulostaa aika sairaalta ja oudolta sulle, mutta niin se kuulostaa mullekin. Olen itse tehnyt nämä havainnot vasta täällä Suomessa asuessani, kun Koreassa nämä kaikki ovat ihan normaalia ja tuttua kaikille. Näkisin, että tämä on myös osa sitä kulttuuria, jossa jokaisella on oma mielipide ja preferenssi kauneudessa. Minulla ei ole lähellekään virheetöntä ja vaaleaa ihoa. Minulle tulee silloin tällöin finnejä ja epäpuhtauksia, ja itse tykkäänkin ruskettuneemmasta ja terveestä ihosta – se on täysin OK.

Mitä olet mieltä näistä ihanteista? Mitä haluaisit kuulla lisää K-beauty-aiheesta? Seuraavassa osassa puhutaan vielä lisää ihanteista ja Korean yhdestä suurimmista kulttuurituotteista – plastiikkakirurgiasta.

Muutimme Helsinkiin

© 2019 Hyeri Cho & Joona Väänänen